Home Business තේ බෑග් (Tea Bags) අන්වීක්ෂීය ප්ලාස්ටික් අංශු බිලියන ගණනක් කාන්දු කරන බව...

තේ බෑග් (Tea Bags) අන්වීක්ෂීය ප්ලාස්ටික් අංශු බිලියන ගණනක් කාන්දු කරන බව අධ්‍යයනයකින් හෙළිවේ

700

සමහර වාරික තේ බෑග් ඔබේ කෝප්පයේ අන්වීක්ෂීය ප්ලාස්ටික් අංශු බිලියන ගණනක් ඉතිරි කර ඇති බව නව පර්යේෂණවලින් පෙනී යයි.

කැනේඩියානු පර්යේෂකයෝ සොයා ගත් පරිදි සමහර ප්ලාස්ටික් තේ බෑග් වල ක්ෂුද්‍ර ප්ලාස්ටික් ඉහළ ප්‍රතිශතයකින් ජලයට වැටේ.

පරිසරය, නළ සහ බෝතල් කළ ජලය සහ සමහර ආහාර වල ක්ෂුද්‍ර ප්ලාස්ටික් බහුලව සොයාගෙන ඇත.

ලෝක සෞඛ්‍ය සංවිධානය (WHO) පවසන්නේ පානීය ජලයේ එවැනි අංශු අවදානමක් ඇති බවක් නොපෙනෙන බවයි.

එහෙත් ලෝක සෞඛ්‍ය සංවිධානය කියා සිටියේ මෙම සොයාගැනීම් පදනම් වී ඇත්තේ “සීමිත තොරතුරු” මත වන අතර එමඟින් ඒ පිළිබඳව වැඩි පර්යේෂණ සිදු කළ යුතු බවයි.

කැනඩාවේ මොන්ට්‍රියල්හි මැක්ගිල් විශ්ව විද්‍යාලයේ පර්යේෂකයෝ ඕනෑම ආකාරයක ප්ලාස්ටික් සුන්බුන් කැබලි කුඩා (දිග මි.මී. 5 ට අඩු) ලෙස අර්ථ දක්වා ඇති ක්ෂුද්‍ර ප්ලාස්ටික් වල සෞඛ්‍යමය බලපෑම් පිළිබඳව වැඩිදුර විමර්ශනයක් ඉල්ලා සිටියහ.

අධ්‍යයනය සඳහා ඔවුන් ප්ලාස්ටික් තේ බෑග්වල ඇසුරුම් කළ විවිධ වාණිජ තේ හතරක් මිලදී ගත්හ.

බොහෝ තේ බෑග් සෑදී ඇත්තේ කඩදාසි වලින් වන අතර ඒවා මුද්‍රා තැබීම සඳහා ප්ලාස්ටික් කුඩා ප්‍රමාණයක් භාවිතා කරයි. නමුත් සමහර වාරික වෙළඳ නාම ඔවුන්ගේ නිෂ්පාදන සඳහා වැඩි ප්ලාස්ටික් දැලක් භාවිතා කිරීමට මාරු වී ඇත.

මෙය සාමාන්‍යයෙන් එසේ වන්නේ තේ බෑගය පිරමීඩ හැඩයකින් තබා ඇති නිසාය.

පර්යේෂකයෝ තේ ඉවත් කර හිස් තේ බෑග් සෙල්සියස් අංශක 95ක ප්‍රමාණයකට (203F) රත් කළ අතර ඒවා තේ සාදන්නාක් මෙනි.

එක් ප්ලාස්ටික් තේ බෑගයක් මයික්‍රොප්ලාස්ටික් බිලියන 11.6 ක් සහ කුඩා නැනෝ ප්ලාස්ටික් අංශු බිලියන 3.1 ක් උණු වතුරට මුදා හරින බව ඔවුන් සොයා ගත්හ. අංශු පියවි ඇසට සම්පූර්ණයෙන්ම නොපෙනේ.

පාරිසරික විද්‍යා හා තාක්ෂණ සඟරාව විසින් ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද මෙම අධ්‍යයනයට අනුව, “තේ බෑග් ඇසුරුම්වලින් මුදා හරින අංශුවල මට්ටම වෙනත් ආහාරවල කලින් වාර්තා වූ ප්ලාස්ටික් බරට වඩා විශාලත්වයෙන් කිහිප ගුණයක් වේ.

පර්යේෂක ලෝරා හර්නාන්ඩස් පවසන්නේ බෝතල් කළ ජලය වැනි වෙනත් අධ්‍යයනයන්හි වාර්තා වී ඇති ප්‍රමාණයට සාපේක්ෂව ඔවුන් නිදහස් කළ ප්‍රමාණය ගැන තමන් පුදුමයට පත් වූ බවයි.

ඇය පවසන්නේ ඉතා කුඩාම අංශු කෙරෙහි අවධානය යොමු කිරීම නිසා මෙම විෂමතාවය අර්ධ වශයෙන් විය හැකි බවයි – එක් කෙස් ගසක ඝණකම ගැන මයික්‍රොපලාස්ටික් සහ නැනෝ ප්ලාස්ටික් යන දෙකම දහස් ගුණයකින් කුඩාය.

කාමර උෂ්ණත්වයේ ජලය පමණක් නොව “එය උතුරන වතුරට නිරාවරණය වන ප්ලාස්ටික් කැබැල්ලක්” නිසා විය හැකි බව ඇය පැවසුවාය.

හර්නාන්ඩස් මහත්මිය සහ ඇයගේ කණ්ඩායම ඔවුන්ගේ අධ්‍යයනයේදී භාවිතා කරන ලද විශේෂිත තේ වෙළඳ නාම අනාවරණය නොකළහ.

“පාරිභෝගිකයා ප්ලාස්ටික් ඇසුරුම් කිරීමෙන් වැළකී සිටිය යුතුය, නිශ්චිත වෙළඳ නාමයක් පමණක් නොව, අනිවාර්යයෙන්ම ප්ලාස්ටික් ඇසුරුම් ඇතුළත එන්නේ තේ පමණක් නොවේ,” ඇය ඊමේල් පණිවුඩයක සඳහන් කළාය. “ඇසුරුම් නොමැතිව විකුණන ලිහිල් තේ හෝ කඩදාසි තේ බෑග්වල එන වෙනත් තේ තෝරා ගැනීමට අපි පාරිභෝගිකයින් දිරිමත් කරමු.”

ප්ලාස්ටික් භාවිතය අඩු කිරීමට අපේක්ෂා කරන පාරිභෝගිකයින්ට මෙන් පාරිභෝගිකයින්ට ඔවුන්ගේ මිලදී ගැනීම් පිළිබඳව වඩාත් දැනුවත් වීමට මෙය අවස්ථාවක් බව ඇය සඳහන් කළාය.

“ඇත්ත වශයෙන්ම ප්ලාස්ටික් වල තේ ඇසුරුම් කිරීමේ අවශ්‍යතාවයක් නොමැත. එය දවස අවසානයේදී තනි භාවිත ප්ලාස්ටික් බවට පත්වේ. එමඟින් ඔබට ප්ලාස්ටික් පානය කිරීමට සිදුවනවා පමණක් නොව, ප්ලාස්ටික් වල පාරිසරික බරට ද දායක වේ.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here